Fetească Neagră, Valea Călugărească

Fetească Neagră, Valea Călugărească
Rovit, Valea Calugărească, 2009

11.5% Sec
Gama Vinuri de Aur
10 lei Auchan

Căutam prin Auchan o Fetească Neagră de care să nu fi auzit vreodată. Eram indecis dar numele acestei game (vezi mai sus) m-a convins. Nu puteam să ratez un vin de aur la 10 lei, nu? Am căutat date despre producător şi ce am găsit nu sună prea bine. Dar să vedem…

Rovit Valea Calugarească are o capacitate de productie anuală care depăşeşte 1.800 de vagoane, din care aproximativ 54% se duceau la export. În perioada de aur, probabil. Pentru că accentul se pune pe transportul pe cale ferată, Rovit nu are o flotă de maşini dezvoltată: trei camioane Roman si câteva Dacii papuc. Sursa: Tranzit logistic
Sper că aveau calea ferată în curtea combinatului, pentru că altfel, la 1800 de vagoane ar fi fost nevoiţi să lucreze non-stop. Si chiar cu o Fetească bonus la fiecare transport, nu ar fi făcut faţă.

Rovit produce anual circa 3 mil. litri de vin şi în contextul crizei a vândut anul trecut vin de circa 5,9 mil. lei, cu 35% mai puţin faţă de anul anterior. “Avem stocuri nevândute de vin cu o valoare de circa 17 mil. lei estimat la costul de producţie. Nu am reuşit să mergem la export, pentru că nu avem piaţa de desfacere. Mai vindeam în Germania, însă cantităţi reduse. Încercăm să ne orientam către fostele ţări sovietice, în special Rusia” sunt spusele unui reprezentant al companiei, conform Ziarului Financiar.

Îmi pare sincer rău când un producător de vin are greutăţi financiare dar nu mă pot abţine. Cu o flotă în papuci şi cu patronatul implicat în scandaluri, chiar presupunând că ar face vinuri de aur, ceea ce nu cazul, lucrurile vor fi mereu sumbre.

Câteva cuvinte şi despre vin, pentru că blogul se numeşte Fetească Neagră şi Merlot, nu Perioade Negre pentru Producători. Aşadar: culoarea este sănătoasă, dar nasul îmi aminteşte de butoaiele bunicului atunci cand erau scoase la spălat. De bunic mi-e tare dor, de amintirea acelui miros mă puteam lipsi. Miros de doagă şi cam atît. Vinul are arome de prune şi un final scurt care aduce a condimente. Nu are prea mult corp dar nici defecte majore, care să îl facă de nebăut. Un vin slab,bine că nu a costat mai mult.
Better luck next time, cum ar zice yankeul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s