Navigând după tipicitate: Fetească Neagră

Să navighezi după tipicitatea soiului Fetească Neagră fără brevet de navigator poate fi periculos. Uneori, nici brevetul nu te ajută prea mult, deoarece nu există o opinie clar conturată nici din partea producătorilor şi nici din partea degustătorilor. Şi este vorba despre soiul autohton  considerat a avea cel mai mare potenţial calitativ(cel puţin dintre soiurile roşii). Deşi este considerat soiul naţional, suprafaţa cultivată în anul 2009 nu poate concura cu cea cultivată  cu Merlot, care conform INS, ocupă aproximativ 40% din totalul suprafeţelor cultivate cu soiuri roşii. Din totalul suprafeţelor cultivate în România, pe  aproximativ 81% din aceste suprafeţe sunt cultivate  soiuri albe. Din aceste informaţii rezultă că Feteasca Neagră cu greu poate fi considerată regina vinurilor, fie ele doar roşii.Considerată a avea originea pe valea Prutului, în zona Uricani, Feteasca Neagră este produsă cu rezultate bune în podgoria Dealu Mare, în zonele Urlaţi, Ceptura şi Tohani unde   se concentrează majoritatea producţiei.

Din degustări şi recenzii parcurse am ajuns la concluzia că Feteasca şi Merlotul sunt foarte asemănătoare nu doar în privinţa buchetului şi gustului ci şi în ceea ce priveşte aciditatea şi astringenţa. Cu alte cuvinte, le-aş clasa pe amândouă în categoria vinurilor roşii cu corpolenţă şi aciditate medie, plus o mai mare paletă aromatică şi gustativă, în comparaţie cu un Cabernet Sauvignon sau Shiraz.

Totuşi, cum trebuie să fie o Fetească Neagră tipică?  Nu ştiu sa vă spun exact. Dar dacă detectaţi prune uscate sau doar prune, magiun sau gem de prune, coacăze şi condiment, toate structurate pe un corp mediu ca astringenţă şi aciditate, vă puteţi declara mulţumiţi. E posibil să beţi în acel moment  chiar o Fetească Neagră. Pentru o frumoasă recenzie, recomand un click aici.

Recitesc şi mă întreb: nu ar fi mai bine ca în loc de Fetească Neagră şi Merlot, acest blog să se numească Fetească Neagră sau Merlot?

În fine, Crăciun Fericit tuturor!

Advertisements

One response to “Navigând după tipicitate: Fetească Neagră

  1. Pingback: Livia – Fetească Neagră 2015 – Blog cu vinuri, despre vinuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s